Legyen 2018 Mathiász emlékév!

Forrás: borespiac.hu

Mathiász János születésének 180. évfordulója lesz 2018. február 22.-én. Ez alkalomból nagy ívű megemlékezés-sorozattal emlékezik a szakma a világhírű szőlész-borász szakemberre. Az ünnepség-sorozat a Földművelésügyi Minisztérium árkádja alatt található Mathiász János mellszobornál koszorúzással kezdődik születésének évfordulóján.

 Mathiász János a magyar és a világ szőlészetének és borászatának megmentőjeként végezte munkáját, amikor a filoxéra vész elpusztította a szőlőtőkéket az egész világon. Grandiózus nemesítő munkába kezdett így 3700 fajtát nemesített. Ez a világon egyedülálló, ezért munkássága a „világörökség” szerves részévé vált, a Magyar Nemzeti Értéktárba került.

1873-ban a Kassai főjogász Mathiász János, Bécsben a Világkiállításon első díjat nyert. Ezzel hirtelen a szőlészeti, borászati szakterület világ élvonalába került.  Elévülhetetlen érdeme, többek között az is, hogy amikor 1885-90 között Tokaj Hegyalján is elpusztította a szőlőt a filoxérajárvány, akkor Mathiász János a Szőllőskei/Tokaj Hegyalja ma Szlovákia területe/ és Kecskeméti birtokairól szállította Tokajra az általa nemesített, megmentett, egészséges szőlővesszőket. Ez tette lehetővé, hogy Tokaj Hegyalján ismét lett szőlőtermesztés. Ezek után Magyarországon majd szinte az egész világon újratelepítette az elpusztított szőlőterületeket az általa nemesített egészséges szőlővesszőkkel/ USA, Izrael, Krím félsziget, Korea, Japán, Kína, Új-Zéland, Olaszország, Franciaország, Argentína, Dél-Afrika, …stb/.

Mathiász Jánosné muskotály

Mathiász János legendája egyedülálló világviszonylatban is. Boraival, csemegeszőlőivel több, mint kétszáz világversenyt nyert meg, olyanokat ahol a jelenlegi gyakorlattól eltérően, csak egy aranyérmet osztottak ki.

Arany János így írt róla „ Mathiász János olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben.” gróf Andrássy Gyula kiegyezéskori Miniszterelnök / legjobb barátja/ : „ Mathiász a borok királya a szőlők fejedelme” „ világverő tokaji borait 1848-as honfivérnek nevezte”.

 A Mathiász  Alapítvány ezért javasolja, hogy ezen kerek évforduló miatt legyen deklaráltan ez az év „Mathiász János év”, melynek programjai kapcsolódhatnak a Darányi Ignác programhoz. Darányi Ignác miniszter Mathiász baráti köréhez tartozott, sőt még szőlőfajtát is elnevezett róla. Évtizedeken át eredményesen dolgoztak együtt, I. Ferenc József császár és király, Erzsébet királynő /Sissi/, valamint gróf Andrássy Gyula miniszterelnök személyes, meghatározó támogatásával.

Ha az évforduló kapcsán  Mathiász munkássága jobban reflektorfénybe kerülhetne, akkor az egész világ jobban érzékelhetné, hogy Magyarország a világ egyik legfontosabb borászati és szőlészeti központja.

 

Forrás: borespiac.hu

Share