Kenguruágyakat kapott a Semmelweis Egyetem a Hungarikum Szövetségtől

Speciális, úgynevezett kenguruágyakat adományozott a Semmelweis Egyetem három koraszülött osztályának a Hungarikum Szövetség. A húsz darab összehajtható ágy abban segít, hogy a koraszülött a lehető legtöbb időt tölthesse az édesanya vagy édesapa mellkasán közvetlen bőrkontaktussal, ami az újszülött agyi és idegrendszeri fejlődésére fejt ki pozitív hatást.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának két részlegén és az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán található az egyetem három koraszülött osztálya, amelyeken évente kétezer, idő előtt vagy kis súllyal született, speciális ellátást igénylő újszülöttet ápolnak. Ezekre az osztályokra kerültek a kenguruágyak, amelyeket a Hungarikum Szövetség adományozott az egyetemnek. Az ünnepség részeként Püski Sándor festőművész saját felajánlását, egy-egy alkotását is átadta a Semmelweis Egyetemnek, illetve a Dél-pesti Centrumkórháznak.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében rámutatott: a legsérülékenyebb, legkisebb koraszülöttek sokszor felnőtthöz méltó küzdelmet folytatnak az életért, a szerető, támogató környezet pedig segítő erejű. Hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem elkötelezte magát a Családbarát egyetem program mellett, és ezt a szemléletet a betegellátás területén is igyekszik megjeleníteni. Ehhez járul hozzá a Hungarikum Szövetség adománya. Mint fogalmazott, az egyetem névadója, Semmelweis Ignác felfedezése, a kézmosás jelentősége szerte a világon kiemelkedő figyelmet kapott a koronavírus megjelenése óta. – A maszkviselés és az udvarias távolságtartás mellett ugyanis a mai napig is az alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb fegyver a fertőzések, betegségek megelőzésében.

Semmelweis felfedezése maga is hungarikum – közölte a rektor.

– A Semmelweis Egyetemen évente mintegy hétezer újszülött látja meg a napvilágot, az egyetemi klinika kiemelt profilja a legsúlyosabb szülészeti betegségek ellátása – tudatta Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Hozzátette: a Magyarországon született koraszülött babák negyedét a Semmelweis Egyetemen kezelik. – Ők a legelesettebb betegeink, de a legnagyobb küzdők is – fogalmazott az igazgató, hozzáfűzve: az utóbbi évtizedekben nemcsak jelentős szakmai előrelépés történt a koraszülött-ellátásban, hanem a családbarát szemlélet is megjelent.

A kenguruágyaknak köszönhetően a koraszülöttek több időt tölthetnek az édesanyák vagy édesapák mellkasán, szabad bőrfelületen. – Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szülőkkel fennálló folyamatos kapcsolatnak, a bőrkontaktusnak hatalmas szerepe lehet az egészséges túlélésben.

– mutatott rá. Ács Nándor a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány nem növeli sem a vetélések, sem a koraszülések számát. Hozzátette, bár Magyarországon kevés, húsz alatti azoknak a hölgyeknek a száma, akik Covid-fertőzötten szültek, eddig semmiféle szövődményt nem tapasztaltak sem az édesanya, sem a magzat vonatkozásában. Ugyanezt támasztják alá a világ más országaiból származó adatok is.

Mathiász Gábor, a kenguruágyakat adományozó Hungarikum Szövetség alelnöke elmondta, a szervezet munkálkodását az „Érték a mérték” jelmondat kiteljesítése vezeti.

– A Semmelweis Egyetemen folyó újszülött- és koraszülött-ellátás hagyományaiban és eredményeiben is kimagasló, az igazi hungarikum pedig maga a jövő ifjúsága, amely továbbviszi a magyar értékeket – vélekedett.

Lapunk kérdésére Mathiász Gábor elmondta, a Hungarikum Szövetség további eszközökkel is segíteni kívánja a Semmelweis Egyetem koraszülött osztályait. Közölte, mivel sok idő előtt született baba megvakul, ezért egy 25 millió forint értékű, a koraszülöttek szemfenékvizsgálatát lehetővé tévő berendezés beszerzését tűzték ki célul. A hosszabb távú tervek közt pedig inkubátorok és más, a koraszülött-ellátásban nélkülözhetetlen eszközök megvásárlása szerepel.

Forrás: Magyar Nemzet

Share